My nie liczymy kalorii – co to jest dieta?

My nie liczymy kalorii – co to jest dieta?

Tagi: , , , , ,

Powiedzmy stop „przestarzałym” kaloriom. 

Dla nas odchudzanie to gubienie tkanki tłuszczowej bez utraty mięśni. Naszym zdaniem nowa definicja diety powinna brzmieć:

„DIETA – TO RACJONALNE CODZIENNE ODŻYWIANIE, KTÓREGO POŻĄDANYM EFEKTEM UBOCZNYM JEST REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ”.

Jest to ważny argument w poprawnie skonstruowanej diecie, w nowoczesnej diecie. Aby dieta stała się sposobem na życie i sposobem odżywiania, musi być smaczna, dlatego korzystając z najnowszych doświadczeń uciekamy od przestarzałych kalorii i korzystamy z dobrodziejstw płynących z produktów wysokiej jakości, zwracając uwagę na indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, mających wpływ na poprawę naszego zdrowia oraz działających antyzapalnie i przeciwnowotworowo.

Najnowsze badania prowadzone nad odchudzaniem (gubieniem tkanki tłuszczowej) osób otyłych i mających nadwagę, które sklasyfikowane są przez WHO czynnikiem BMI powyżej 25, dowodzą, że sama ilość   spożywanych kalorii w ciągu dnia nie jest najważniejszym czynnikiem warunkującym powodzenie w procesie odchudzania.

KALORIE NIE SĄ NAJWAŻNIEJSZE W BUDOWANIU DIETY, STOSOWANIE ICH JAKO WYZNACZNIK TO DUŻY BŁĄD.

Warto przypomnieć, że 1kcal to energia równa ilości ciepła potrzebnej do podgrzania, pod ciśnieniem 1 atmosfery, 1g czystej chemicznie wody o 1°C od temperatury 14, 5 °C do 15, 5 °C.

1 cal = 4, 1855 J

Informuje nas o przybliżonym zapotrzebowaniu na energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania pod warunkiem, że uwzględnimy swój wiek, wagę, wzrost oraz aktywność fizyczną. I NIC WIĘCEJ!

Spójrzcie:

Dieta = 1000 kcal ?

2x    = 2x 490 kcal = 980 kcal

 

Dieta = 1000 kcal ?

+  +  = 1075kcal

Doświadczenia dowodzą, że tylko diety budowanie w oparciu o wyliczenia poszczególnych wartości odżywczych, czyli:

  • węglowodany- o niskim ładunku i indeksie glikemicznym, (a tym samym
  • białka- o pełnym spektrum aminokwasów,
  • tłuszcze – wielonienasycone o proporcji Omega 3 do Omega 6 od 1-1 do 1-6,
  • oraz uwzględniające aktywność fizyczna, wiek oraz predyspozycje genetyczne pacjentów

przynoszą najlepsze rezultaty oraz gubienie w największym procencie tkanki tłuszczowej przy zachowaniu garnituru mięśniowego i kostnego nie powodując osłabienia aktywności fizycznej i umysłowej w ciągu dnia. Ponadto wyłącznie takie diety są w stanie napędzić metabolizm i być wstępem do poprawnego sposobu odżywiania się, co w efekcie nie powoduje efektu „jojo”.

Dla przykładu diety redukcyjne oparte tylko o bilans kalorii spożywanych podczas doby spowodowały mniejszą utratę tkanki tłuszczowej, a większą utratę wagi całkowitej kosztem zgubienia garnituru mięśniowego i kostnego. Spowodowało to duże obniżenie aktywności fizycznej, umysłowej i poprzez nadmierne odwodnienie zmniejszenie elastyczności  skóry, a u osób aktywnych fizycznie zwiększenie ryzyka odniesienia kontuzji aparatu ruch np: kolan, kręgosłupa, ścięgien oraz gorszą regenerację całego organizmu.

Wszystko to dlatego, że tylko dobrze dobrane składniki odżywcze, mikro i makro elementy diety, będące w posiłkach, determinują lepszą reakcję organizmu na proces odchudzania. Objawia się to:

  • Stałym poziomem cukru we krwi;
  • Zwiększeniem zapasów glikogenu w mięśniach i w wątrobie
  • Lepszą praca receptorów hormonalnych;
  • Poprawą pracy(perystaltyki) jelit
  • Zwiększeniem bariery immunologicznej, czyli odporności organizmu;
  • Szybszą regeneracją komórek;
  • Przyspieszeniem metabolizmu;
  • Lepszą absorpcją składników odżywczych;

Warto, więc zapamiętać, że głodzenie się i liczenie samych kalorii spożytych w ciągu dnia nie poprawi naszych sylwetek i kondycji, a może poważnie zaburzyć pracę naszego organizmu i w dłuższej perspektywie stosowania doprowadzić do nieodwracalnych zmian zdrowotnych.

PO CO BIAŁKO W DIECIE ?

Warto wiedzieć, że białko jest głównym budulcem w naszym organizmie. Zbyt mała ilość białka prowadzi do katabolizmu mięśni (procesy rozpadu komórek) oraz przyspiesza procesy starzenia się, również starzenia się skóry. Dobierając produkty białkowe wybierajmy te, które mają dużą zawartość białka i małą zawartość tłuszczy nasyconych. Głównym źródłem białka są:

  • jajka
  • ryby; szczególną uwagę zwróćmy na ryby morskie
  • cielęcina
  • pierś z kurczaka
  • pierś z indyka
  • chuda wołowina

Zwróćmy również uwagę na białko roślinne, równie ważne w naszej diecie. Dodatkowo produkty roślinne uzupełniają naszą dietę w błonnik. Oto główne źródła białka pochodzenia roślinnego:

  • warzywa strączkowe
  • ciecierzyca
  • soczewica
  • fasola

KIEDY DIETA DZIAŁA W 100% ?

JESZCZE RAZ PODKREŚLMY, IŻ DIETA MUSI SIĘ SKŁADAĆ Z WĘGLOWODANÓW O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM, TŁUSZCZY JEDNO I WIELONIENASYCONYCH W PROPORCJI 1:1, DUŻEJ ILOŚCI WARZYW O NISKICH INDEKSACH GLIKEMICZNYCH -DOSTARCZAJĄCYCH CENNEGO BŁONNIKA ORAZ WYSOKIEJ JAKOŚCI BIAŁKA.

DIETA TO SPOSÓB ODŻYWIANIA SIĘ WYNIKAJĄCY W TWOJEGO STYLU ŻYCIA