Dieta Progresywna, jak to działa?

Dieta Progresywna, jak to działa?

Tagi: , ,

Dieta Progresywna to nasze najnowsze osiągnięcie które testujemy od kilku lat podczas pracy z naszymi klientami.

Jest to dieta redukcyjna, która jako jedna z nielicznych diet odchudzających pozwala zgubić zbędne kilogramy tkanki tłuszczowej w szybkim czasie bez efektu jojo, czyli efekt jest długotrwały, a nawet na całe życie.

Mówiąc w dietetycznym języku polega ona na zresetowaniu metabolizmu na początku wprowadzenia diety, a następnie stopniowemu rozpędzaniu procesów metabolicznych w naszym organiźmie.Co to oznacza? Na początku będziemy jeść bardzo mało i trochę się przegłodzimy, ale po miesiącu będziemy chodzić syci ,a nawet możemy czuć się przejedzeni.

Oczywiście jemy co 3 godziny, aby nasz organizm zaprogramował w sobie bezpieczeństwo przetrwania.

Z każdym tygodniem będziemy dodawali do naszej diety stopniowo produkty białkowe, węglowodanowe jak i tłuszcze, w odpowiednich proporcjach.

Czyli zaczynamy dietę od mocnej redukcji węglowodanów i białka w pierwszym tygodniu diety będąc tylko na warzywach (coś na podobieństwo diety oczyszczającej ale bez tak restrykcyjnych ograniczeń warzyw, które nie są niczym poparte), w drugim tyg. dodajemy produkty białkowe, a w trzecim węglowodanowe.

W następnych tygodniach, zależnie od aktywności fizycznej, co tydzień dodajemy węglowodany nie zmieniając ilości białka w posiłkach.Podobnie z tłuszczami, ograniczamy na początku do zera, a później dodajemy małą łyżeczkę w drugim, trzecim, czwartym i piątym tygodniu. Oczywiście korzystamy z najwyższej jakości olejów, takich jak: olej lnianiany (z orzecha włoskiego, z ostropestu plamistego lub rydzowego)
Ważne:

Ograniczamy w diecie produkty w których występują kwasy tłuszczowe nasycone i  prozapalne Omega 6, które występują  w maśle ,serze żółtym, białym tłustym, wędlinach  o dużej zawartości tłuszczu, podrobach mięsnych,  itd.

Stosujemy w diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z  największą zawartością procentową Omega 3 w frakcji ALA i DHA które występują w wyżej wymienionych olejach jak i rybach takich jak łosoś, pstrąg tęczowy, miętus, karmazyn, szprot, kargulena, makrela, śledź.

Bardzo pożądane w menu dziennym diety od 4 tygodnia są owoce i przyprawy stosowane w profilaktyce przeciw nowotworowej takie jak jagody, jeżyny, maliny, aronia czarnoowocowa, truskawki, (w okresie zimowym mogą być mrożone), a z przypraw głównie: kurkuma.Owoce te mogą zastępować 1 posiłek w diecie ,a kurkumę bierzemy od jednej do dwóch łyżeczek dziennie (mało smaczne, ale jakie zdrowe)
Kurkuma choć mega zdrowa nie należy w takiej ilości do najsmaczniejszych.  🙂
Podczas diety pijemy minimum 2 litry wody najlepiej średniozmineralizowanej o zawartości mineralnej od 500 do 1500mg /1l.

A teraz uwaga, przy większości diet redukcyjnych zaleca się mały bądź umiarkowany wysiłek fizyczny, jednak nie przy Diecie Progresywnej. Podczas diety wskazana jest wysoka aktywności fizyczna. A od 3 tygodnia diety nawet 4-6 treningów w tygodniu.

DIETA PROGRESYWNA indywidualnie dopasowana wartościami odżywczymi do wieku, wagi, wzrostu, płci oraz aktywności fizycznej pozwoli wam zgubić nawet 10kg zbędnej tkanki tłuszczowej w dwa miesiące w pełnym zdrowiu i co najważniejsze bez efektu jo-jo.

POLECAM

Dariusz Brzeziński

OD FIT&EAT: Koszt diety jest ustalany indywidualnie w zależności od czasu oraz przypisanych gramatur. Sugerowana długość diety to od 30 do 40 dni. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie lub on-line. Każdy klient otrzymuje swojego dedykowanego opiekuna dietetycznego.