Zdrowe przekąski w pracy-czyli po co sięgać między posiłkami

Zdrowe przekąski w pracy-czyli po co sięgać między posiłkami

Tagi: , , , ,

Jak doskonale wiemy utrzymanie zgrabnej sylwetki to nie lada wyzwanie. Bardzo często między posiłkami odczuwamy silną potrzebę sięgnięcia po coś „nadprogramowego”. Czy musimy z tego rezygnować? Oczywiście, że nie!

Kontroluj co jesz:

1. Unikaj chipsów, batoników, ciastek dostępnych w sklepach. Jest to najszybsze rozwiązanie do zaspokojenia głodu, ale daje uczucie sytości tylko na chwilę, a zawarty w nich cukier, sód i tłuszcz spowodują, że szybciej przytyjesz.

2. Czytaj etykiety FIT przekąsek dostępnych w sklepach. Najczęściej są to produkty pełnoziarniste ale w składzie na pierwszym miejscu mają CUKIER.

3. Przygotuj zestaw słupków warzywnych, po które możesz sięgać w każdej chwili.

4. Wybieraj owoce np. Jabłka, maliny, arbuz, jagody.

5. Zjedz garść bakalii.

6. Jeżeli lubisz gotować przygotuj dietetyczne sezamki lub owsiane batoniki, które zawierają dużo błonnika, który da uczucie sytości na dłużej. (Przepis na dietetyczne batoniki poniżej)

7. Pij wodę! Często uczucie głodu łatwo zniwelować szklanką wody mineralnej. Woda nie tylko zapełni nasz żołądek ale również wpłynie korzystnie na pracę mózgu.

Kontroluj ile jesz:

Jak sama nazwa wskazuje „przekąska” to coś małego. Patrz na ilości spożywanych produktów ponieważ nawet te dietetyczne zawierają kalorie. Wyjątkiem są warzywa, które zawierają mnóstwo witamin, a przy tym niewiele kalorii.

Kontroluj kiedy jesz:

Nie rób zbyt długich przerw między posiłkami. Jedz małe porcje co 3 godziny, dzięki temu nie będziesz odczuwał chęci na sięgnięcie po coś nadprogramowego.

 

Zobacz przepis na zdrowe ciastka z orzechami.

Składniki na ok 10 szt:

 płatki owsiane górskie2 szklanki

masło orzechowe

300 g

daktyle

10 szt

słonecznik

5 łyżek

sezam

5 łyżek

siemię lniane

5 łyżek

orzechy

5 łyżek

mleko

1/2 szkl

cynamon

1 łyżeczka

Posiekane daktyle mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami, dolewamy mleko i masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykładamy masę i formujemy na batony. Pieczemy 30 min.