Co to PROBIOTYKI?

Co to PROBIOTYKI?

Tagi: , , , ,

Probiotyki są to żywe kultury bakterii lub drożdży, które podawane drogą pokarmową mogą stanowić element mikroflory jelitowej człowieka. Przeciętna osoba posiada około 1,5kg bakterii w jelicie grubym, z czego 85% stanowią pałeczki kwasu mlekowego. Główne źródło probiotyków to fermentowane napoje mleczne jak kefiry i jogurty. Dbanie o właściwą mikroflorę układu pokarmowego jest bardzo ważne, nie bez przyczyny mówi się od tysięcy lat że choroby biorą się z żołądka i jelit.

Korzystny wpływ na zdrowie

Probiotyki pełnią w organizmie wiele funkcji, a ich działanie prewencyjne w przypadkach wielu chorób i zaburzeń jest bezcenne.
Między innymi:

  • Zapobieganie zakażeniom jelitowym i alergiom- hamowanie rozwoju szkodliwych mikroorganizmów poprzez wytwarzanie kwasów organicznych, nadtlenku wodoru, bakteriocyn. Probiotyki swoje działanie antybakteryjne wykazują głównie poprzez obniżanie wartości pH do takiej, w której patogeny nie mogą się rozwijać.
  • Działanie antycholesterolowe- mogą absorbować cholesterol w obecności kwasów żółciowych z przewodu pokarmowego przez co obniża się jego poziom we krwi. Dodatkowo są w stanie poprawić stosunek „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” LDL.
  • Prewencyjny wpływ na rozwój raka jelita grubego- na chwilę obecną brak jasnych dowodów na działanie anty kancerogenne ale istnieje wiele przesłanek, które sugerują że probiotyki są w stanie neutralizować nowotwory. Obecnie to zagadnienie jest w fazie intensywnych badań i nie dotyczy tylko nowotworów jelita grubego a całego spektrum.
  • Poprawienie trawienia- bakterie probiotyczne wykazują zdolność do rozkładnia niektórych związków zawartych w żywności. Obecnie najbardziej poznanym jest laktoza. Niestety enzym który zajmuję się rozkładaniem cukru mlecznego (laktaza) często występuję w zbyt małej ilości, aby neutralizować jego szkodliwy wpływ, dlatego działanie probiotyków jest tutaj nieocenione.
  • Wpływ na stawy- w badaniach naukowych zaobserwowano, że właściwy skład mikroflory jelitowej może ograniczać procesy zapalne w przypadku aparatu ruchu. Objawia się to hamowaniem uwalniania cytokin prozapalnych.
  • Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi- Wydaje się to trochę zaskakujące, ale bakterie Lactobacillus Helvetius wykazują działanie podobne do leków i utrzymują ciśnienie tętnicze krwi na niższym, właściwym poziomie.
  • Redukcja masy ciała- W przeprowadzonym badaniu w Japonii, grupa naukowców odkryła, że bakterie Lactobacillus gasperi wykazują działanie odchudzające. W przeprowadzonym tam badaniu wykazano, że osoby spożywające sfermentowany napój mleczny stracili około 4,6% tkanki tłuszczowej w stosunku do grupy kontrolnej. Badania dotyczące redukcji tkanki tłuszczowej z pomocą manipulowania mikroflorą jelitową są obecnie w fazie intensywnych badań i wszystko wskazuje, że bakterii o takim działaniu jest więcej.

Wnioski

Jak widać przytoczone argumenty jasno wskazują, że wpływ probiotyków na stan zdrowia i skład masy ciała jest ogromny. Nowe badania sugerują, że może być to tylko część ich zbawiennego działania. Najbardziej interesującym zagadnieniem jest fakt znacznego wpływu na redukcję masy ciała, poprzez właściwą manipulacje składem mikroflory jelitowej. Nie zapominaj, aby w swojej diecie zadbać o właściwą ilość fermentowych napojów mlecznych jak np. kefiry czy jogurty.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter