Ojczyzną herbaty czerwonej, tak samo jak w przypadku herbaty czarnej są południowo-wschodnie Chiny i Tajwan. Wyróżniamy trzy rodzaje czerwonej herbaty: Pu-Erh, Oolong, Puszong. Są rodzajami tego samego gatunku rośliny co herbata czarna, ale różnica polega w procesie fermentacji jakiemu są poddawane. Najlepsze i zarazem najdroższe czerwone herbaty dojrzewają w specjalnych grotach przez około 60 lat.
Naukowcy uznają lecznicze właściwości oraz niepowtarzalny smak i aromat herbaty czerwonej, dzięki procesowi fermentacji. Z tego względu czerwona herbata zawiera dużo więcej teiny oraz mikroelementów, takich jak mangan, wapń, fluor i olejki eteryczne niż herbata czarna.
Pu-Erh zaliczamy do herbat czerwonych, ze względu na kolor naparu jaki uzyskamy parząc ją w temperaturze 96 °C przez 3-5 minut. Nadaje się do wielkokrotnego zaparzania.
Właściwości zdrowotne:
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
- hamuje wchłanianie tłuszczu w jelitach
- wspomaga pracę wątroby
- pobudza procesy trawienne
- łagodzi skutki spożycia alkoholu
- ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne – ze względu na występowanie tanin
- wzmacnia odporność
- uspokaja
Polifenole wspomagają odchudzanie
Dzięki krótszemu procesowi fermentacji niż jest to w przypadku herbaty czarnej, herbata czerwona zawiera więcej cennych enzymów oraz polifenoli, a dokładniej tanin które posiadają właściwości odchudzające. Obniżają poziom cholesterolu, regulują wydzielanie żółci oraz ułatwiają trawienie, a także przyśpieszają przemianę tłuszczu w energię. Wszystkie odmiany herbaty czerwonej zawierają duże ilości związków mineralnych, mikroelementów, kofeiny, polifenoli (garbników), manganu, wapnia, fluoru – ochrona zębów przed próchnicą. Zawierają również olejki eteryczne, dzięki którym zawdzięczamy jej niepowtarzalny smak i aromat. Poprawiają pamięć, stabilizują ciśnienie krwi, oraz mają właściwości moczopędne. Ostatnie badania kliniczne dowodzą wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych.
Jedna filiżanka herbaty czerwonej zawiera 12 mg kofeiny, a kawy 60-120 mg (herbata czarna – 110 mg kofeiny). Oznacza to, że w 5-6 filiżankach herbaty czerwonej znajduje się tyle kofeiny co w filiżance kawy.
Kofeina z kawy wchłania się szybciej, dając niemalże natychmiastowe pobudzenie układu krwionośnego. Inaczej jest w przypadku herbaty, ze względu na obecność sporej ilości polifenoli – garbników, które spowalniają proces wchłaniania kofeiny z naparu. Jednak kofeina z herbat pozostaje dłużej obecna w organizmie, a jej efekt jest łagodny i długotrwały.