Nietolerancja glutenu – dlaczego powinniśmy wykluczyć go z naszej diety?

Nietolerancja glutenu – dlaczego powinniśmy wykluczyć go z naszej diety?

Tagi: , , ,

Nietolerancja na gluten- czy dotyczy to każdego?

W ostatnich czasach gluten stał się przewodnim tematem w artykułach związanych z dietetyką jak i zdrowym stylem odżywiania. Bardzo często przedstawiany jest tylko w negatywnym świetle, ale nie każdy musi się go obawiać. Jeżeli nie mamy zdiagnozowanego schorzenia związanego z nietolerancją glutenu, ten problem nas nie dotyczy, jeśli tak, nie mamy wyjścia musimy zmodyfikować naszą dietę.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek: gluteniny i gliadyny, który występuje w ziarnach zbóż np. pszenicy, życie czy jęczmieniu. Jego cechą charakterystyczną jest to, że przy wyrabianiu ciasta to on w kontakcie z wodą nadaję ciągliwą konsystencję. Po wydzieleniu glutenu z produktu w niego zasobnego przyjmuję postać bardzo podobną do gumy do żucia.

Celiakia- definicja i objawy

Nietolerancją produktów zawierających gluten nazywamy celiakią. Jest to schorzenie, które dotyka coraz większej liczby osób i spotyka się z wieloma ograniczeniami w diecie, które przysłowiowemu „Kowalskiemu” trudno jest zaakceptować. Nie powinniśmy tego bagatelizować. Jest to choroba autoimmunologiczna uwarunkowana przez predyspozycje genetycznie. W przypadku osób z celiakią przy spożyciu glutenu dochodzi do nieprawidłowej reakcji, która prowadzi do uszkodzenia, a w konsekwencji do zaniku kosmków jelitowych. W sytuacji gdy uszkodzone są kosmki jelitowe, dochodzi do zaburzeń wchłaniania wielu składników odżywczych. W organizmie pojawiają się liczne niedobory, co w konsekwencji zaburza pracę wielu układów i narządów. Celiakię rozpoznajemy głównie na podstawie analizy objawów klinicznych związanych z obecnością glutenu w naszej diecie, a także za pomocą badań krwi na obecność przeciwciał. Postać celiakii może być jawna, która objawia się bólami brzucha, biegunką, wzdęciami, niedokrwistością, osteoporozą, a nawet zahamowaniem przyrostu czy nawet spadkiem masy ciała. W tej sytuacji łatwo rozpoznać, że coś jest nie tak. Celiakia może mieć także postać niemą, czyli bez objawów zewnętrznych tzn. nie rozpoznajemy objawów złego wchłaniania, ale występują typowe zmiany w błonie śluzowej jelita. W surowicy krwi, znajdują się typowe dla tego schorzenia przeciwciała. Celiakię w tym przypadku mogą nam sugerować inne schorzenia jak niedokrwistość, nietolerancja laktozy, hipokalcemia, niedobór wzrostu i masy ciała. Podsumowując, to że nie odczuwasz typowych objawów po spożyciu produktów glutenowych, wcale nie oznacza że nie masz celiakii.

Uczulenie na gluten

Często nie musimy chorować na celiakię, ale i tak czujemy że po spożyciu glutenu coś jest nie tak. Uczulenie jest również chorobą immunologiczną, ale objawy i mechanizmy są zupełnie inne niż w przypadku celiakii. Sama alergia może mieć ostry przebieg i objawiać się wymiotami, biegunką, pokrzywką i atopią lub mieć przebieg łagodny, który prowadzi do zaburzenia pracy układu pokarmowego, czy zmian skórnych. W tym przypadku również nie powinniśmy tego bagatelizować, a poważnie podejść do problemu i całkowicie zmodyfikować naszą dietę.

Brak alergii i celiakii, ale cały czas coś ten gluten mi nie sprzyja..

Ostatnio coraz częściej w wielu artykułach naukowych porusza się inny temat, który sugeruje nadwrażliwość na gluten, który nie jest powiązany z alergią czy celiakią. Nazywa się tą przypadłość NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity). Spożywanie glutenu przy takiej nadwrażliwości nie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, ale może wywoływać inne reakcje, które również znacznie utrudnią nam codzienne życie. Są to: zaburzania pracy przewodu pokarmowego, zaburzenia nastroju, bóle głowy, bóle całego ciała w tym również mięśni i stawów. Poza tymi objawami możemy odczuwać również ogólne zmęczenie organizmu, senność, których na początku nie uda nam się łatwo zdiagnozować.

Podsumowanie

Gdy widzimy tylko wstępne symptomy problemów po spożyciu produktów bogatych w gluten, nie powinniśmy w żadnym stopniu bagatelizować sprawy. Są to przypadłości, które mimo to że czasem występują bezobjawowo, mogą sprawić nam wiele problemów zdrowotnych. Fakt, że nie zdiagnozowano u nas celiakii też nie musi znaczyć, że ten problem nas nie dotyczy. Mimo że odsetek ludzi u których zdiagnozowano celiakię jest niski- około 1% to w przypadku cytowanego NCGS, to już 7% populacji ludności zachodniej. Gluten nie musi być twoim wrogiem w diecie, ale nigdy nie staraj się ignorować symptomów nadwrażliwości na ten składnik żywności.

 

Juz teraz wprowadziliśmy do naszego cateringu dietetycznego Fit and eat dietę bez glutenu i bez laktozy (Lactose& Gluten Free), w której wykluczyliśmy używanie laktozy i ograniczyliśmy używanie glutenu. Spróbuj!

Przeczytaj więcej o nowej diecie:

  https://fitandeat.pl/diety/catering-bez-laktozy-bez-glutenu/

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter