Podstawą nowoczesnej dietetyki jest teoria indeksów glikemicznych i ładunków glikemicznych oraz wykluczenie produktów przetworzonych, co pozwala zredukować do minimum zawartość glutenu w diecie. To przyświeca NOWOCZESNEJ DIECIE FIT & EAT
Co to paleo?
To nie tylko dieta dla aktywnych. Powinni ją stosować wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Wraz z doświadczeniem, które nabywamy przez wszystkie lata pracy z zawodnikami i amatorami różnych sportów, dochodzimy do wniosku, że zasady żywieniowe prawdziwe dla sportowców spokojnie mogą być przełożone na amatorów lub osoby o niskiej aktywności w ciągu dnia. Od 10 lat szerzymy wiedzę o indeksach glikemicznych, w między czasie przeżyliśmy „bum” na dietę białkową Dukana. Jej już nie ma, a my wciąż jesteśmy. I bardzo dobrze funkcjonujemy. Darek i jego podopieczni intensywnie uczestniczą w maratonach MTB i rolkarskich, pokonując długie dystanse, a pomimo to udaje mu się zachować energię na to, aby pracować z innymi ludźmi. Zawdzięczamy to szerokiej wiedzy o diecie, której poświęcamy 24 godz na dobę.
Paleo dieta została wymyślona i rozpropagowana przez Loren Cordain lekarza oraz Joe Friel wybitnego maratończyka i trenera. „Co jeść – to samo co nasi przodkowie przez ponad dwa miliony lat – chude mięso, ryby, drób, owoce morza, świeże, możliwie najmniej przetworzone warzywa i owoce sezonowe, wreszcie orzechy, nasiona i suszone owoce.” Oto krótka definicja diety. Jej skomponowanie wymaga jednak sporej wiedzy:
- Po pierwsze indeksy i ładunki glikemiczne
- Po drugie zasadowość i kwasowość produktów
- Po trzecie zawartość witamin i minerałów w poszczególnych produktach
- Po czwarte kiedy i jaki produkt jeść
To nie takie trudne, pod warunkiem, że taką wiedzę się posiada. To co wyróżnia dietę paleo to odstawienie z menu produktów mlecznych oraz zbożowych, a skoncentrowanie się na produktach wysokobiałkowych o jak największej ilości aminokwasów rozgałęzionych. Węglowodany czerpie się z owoców i warzyw, stanowiących podstawę dla zabezpieczania organizmu w witaminy, minerały, antyoksydanty, kwasy i białko. W naturalny sposób dieta odrzuca produkty zawierające gluten oraz kazeinę, dwa białka które w naszym organizmie robią duże spustoszenie.
Cele diety:
- Uzupełnienie zużytych węglowodanów
- Uniknięcie odwodnienia i uzupełnienie elektrolitów
- Uniknięcie zmęczenia ośrodkowego układu nerwowego (uzupełnienie aminokwasów)
- Uniknięcie spalania tkanki mięśniowej
- Zapobieganie uczuciu głodu
„ Poprawić wynik sportowy i pozostać zdrowym; Regeneracja”. Są to hasła diety Paleo oraz najważniejsze elementy dzisiejszej diety i treningu. Aby zrozumieć, dlaczego używamy takich, a nie innych produktów musimy wiedzieć, z jakich powodów nasz organizm odczuwa zmęczenie i co działa destrukcyjnie na nasze komórki:
4 czynniki fizjologiczne odpowiedzialne za uczucie zmęczenia:
- Wzrost kwasowości płynów ustrojowych
- Wyczerpanie zapasów glikogenu i glukozy
- Niewydolność połączenia nerwowo-mięśniowego
- Wzrost poziomu tryptofanu w mózgu