Wraz z nadejściem wiosny nadchodzą zmiany w menu Fit&Eat. Wiosna to świeżość, nowe aromaty i zapachy oraz większa dostępność warzyw, takie właśnie będzie moje nowe Wiosenne menu „haute cuisson” dla Fit&Eat.
Podstawą nowego menu będzie większa ilości warzyw i owoców, odejdę od ciężkich posiłków, które zimą dodawały nam energii i ciepła.
Warto postarać się o to, by nasze wiosenne menu wpłynęło na oczyszczenie organizmu. Można je osiągnąć na przykład wprowadzając do diety więcej błonnika, a pozytywny wpływ odkwaszający będą miały owoce i warzywa, zawierające witaminy i minerały.
Jedną z pokazowych odsłon tego tygodnia był koktajl z rokitnika, jabłka i leśnego miodu, z pewnością go jeszcze powtórzę, bo zdecydowanie stał się on moim faworytem.
Rokitnik, obok pigwy jest jednym z najstarszych polskich roślin wzmacniających. Jego owoce zawierają rzadko spotykane w przyrodzie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-9, które wzmacniają odporność i wpływają na skórę ( niczym najlepszy krem, czy podkład – tu się kłaniam w stronę Pań). Połączyłem go z jabłkiem, które posiada wysoką zawartość błonnika roślinnego.
Błonnik reguluje trawienie, wspomaga walkę z nadwagą oraz oczywiście oczyszcza organizm (działa jak miotła).
Do wszystkich koktajl Fit&Eat używam wody źródlanej, nadającej moim koktajlom wyjątkowy smak, a przy okazji pomaga pozbyć się toksyn z organizmu i usuwa uboczne produkty przemiany materii.
Uwieńczeniem napoju z Rokitnika jest miód, leczy przeziębienie, wzmacnia organizm, a także doskonale wpływa na skórę. Posiada właściwości bakteriobójcze.
Reasumując każdy nawet najmniejszy element naszej diety ma ogromny wpływ na to jak się czujemy i wyglądamy. I właśnie to inspiruje mnie do tworzenia potraw dla Fit&Eat
Nowe menu to nowy etap dla FIT&EAT, dzięki czemu są państwo w stanie osiągnąć swoje wyznaczone cele żywieniowe ,a przy tym poznawać razem z nami czym jest zdrowe odżywianie i zdrowy smak „haute cuisson”.
Rokitnik
Owoce Rokitnika mają smak „ cytrusowy”, o lekko ananasowym aromacie. Występuje w Polsce co jest ważne bo znakomitych smaków nie trzeba przecież szukać daleko, wystarczy rozejrzeć się wokół siebie. Walorem rokitnika jest 190 aktywnych biologicznie składników, a naukowcy i lekarze potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Zawiera duże ilości witaminy C, która ma wpływ na smak i nasz wygląd.
Aby owoce Rokitnika stały się słodkawe, należy je przemrozić.