

Skład oleju rzepakowego
Kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to kwasy, do których należą dwie rodziny: Omega-6 (np. kwas LA-linolowy) i Omega-3 (np. kwas ALA-α-linolenowy). Kwasy te (ALA i LA) są ważne i niezbędne w naszej diecie, ponieważ nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczone z pożywieniem. Są potrzebne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Ponadto wspierają także organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas ALA jest prekursorem kwasu DHA (z rodziny Omega-3), który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu, a także korzystnie oddziałuje na serce i układ krążenia.
Dlaczego warto?
Warto wykorzystywać w naszej diecie olej rzepakowy, ponieważ zawiera on w swoim składzie świetny przeciwutleniacz jakim jest witamina E, który wspomoże ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Olej rzepakowy to także wartościowy element diety kobiet ciężarnych i małych dzieci ze względu na wysoką zawartość wspomnianego wyżej kwasu alfa-linolenowego (Omega-3) i linolenowego (Omega-6), które są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Kolejną zaletą jest to, że olej rzepakowy może być już spożywany przez niemowlęta od 6 miesiąca życia. Warto pamiętać, że kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3 występują w oleju rzepakowym w idealnej dla człowieka proporcji, tj. 2:1.
Powinniśmy zadbać o właściwą podaż w naszej diecie kwasów tłuszczowych Omega-3 gdyż, spożycie w Polsce i większości państw Europy jest na bardzo niskim poziomie, dlatego włączmy do naszej diety bogaty w te kwasy olej rzepakowy.
Więcej informacji na: