Czym jest rafinacja oleju rzepakowego?

Czym jest rafinacja oleju rzepakowego?

Tagi: , , , ,

Czym jest rafinacja oleju rzepakowego?

Olej rzepakowy uzyskiwany jest na drodze tłoczenia lub dwustopniowego procesu, który składa się z tłoczenia i ekstrakcji. Otrzymany surowy olej wymaga następnie oczyszczenia, czyli rafinacji. Olej poddany procesowi tłoczenia, może być rafinowany w łagodniejszych warunkach.

Rafinowanie.

Rafinacja oleju rzepakowego obejmuje procesy technologiczne, dzięki którym olej pozbawiony jest w maksymalnym stopniu substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia. 

takich jak:

  • Ołów
  • Arsen
  • Kadm
  • Rtęć
  • Benzo(a)piren

Oleje rafinowane mają kilkukrotnie mniejszą zawartość metali ciężkich niż oleje tłoczone na zimno. Warto zaznaczyć także, że rafinacja nie wpływa na profil kwasów tłuszczowych. Zarówno olej rafinowany jak i ten tłoczony na zimno zawiera zbliżoną  ilość cennych kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. Dodatkowo w obu typach olejów zachowują się proporcje Omega-6 do Omega-3 jak 2:1, co jest optymalne dla naszego organizmu.

Rafinacja, a smak.

Prawidłowo oczyszczony rafinowany olej rzepakowy jest bez smaku oraz zapachu, co pozwala na szerokie wykorzystanie go w kuchni. Dzięki jego neutralnym cechom, możemy wykorzystać go również w przygotowaniu ciast, przez co jest znakomitą alternatywą dla margaryn twardych.

Olej rzepakowy doskonale nadaje się do pieczenia oraz sałatek, ponieważ odznacza się:

  • Brakiem negatywnych posmaków w trakcie smażenia;
  • Mniejszą kalorycznością potraw z niego sporządzonych, ze względu na łatwość odsączenia z niego produktów po smażeniu;
  • Dobrymi właściwościami wypiekowymi – ciekły olej rzepakowy doskonale sprawdza się w wypiekach oraz doskonale nadaje się do przygotowywania surówek, sałatek oraz domowego majonezu, na który przepis przedstawiamy poniżej

Przepis na domowy majonez:

  • Łyżeczka musztardy

  • Łyżeczka soku z cytryny

  • 2 żółtka

  • 300 ml oleju rzepakowego

  • Sól, pieprz

Skorupkę jaja sparz wrzątkiem. Zmiksuj musztardę, sok z cytryny i jajko na jednolitą gładką masę. Następnie dalej miksując, powoli dodawaj małymi porcjami olej do uzyskania gęstej, puszystej i jasnej masy, doprawiając sola i pieprzem. 

Trwałość.

Oleje tłoczone na zimno mają mniejszą trwałość, niż jest to w przypadku olejów rafinowanych. Olej rzepakowy rafinowany utrzymuje dłużej świeżość ze względu na pozbawienie go substancji, które obniżają jego stabilność oksydacyjną. Dzięki temu oleje rafinowane mogą być przechowywane bardzo długo, bez utraty właściwości odżywczych oraz kulinarnych.

Więcej informacji na:

www.pokochajolejrzepakowy.eu

www.facebook.pl/olejrzepakowy

[ssba]